joi, 19 iunie 2008

STIATI CĂ...



Un stomatolog din Boston a utilizat pentru prima dată eterul în 1846 pentru a curma suferinţa pacientului său. De atunci, anestezia a devenit obişnuită în toate operaţiile.


Alexander Fleming, un bacteriolog englez, a descoperit penicilina in 1928 intâmplător în laboratorul său. Ea acţionează în special asupra bacteriilor gram pozitive, are formula chimică C9H11N2O4S. In 1945 Fleming a primit Premiul Nobel pentru această descoperire.


Descoperita in 1952, clorpromazina a fost primul medicament antipsihotic. A fost folosit pentru tratarea bolilor psihice ca halucinatiile, ostilitatea sau deziluziile.


Computerele au fost folosite în medicină de la începutul anilor 1960.


Oamenii de ştiinţă James Watson si Francis Crick au prezentat spirala AND-ului, molecula care pastreaza informatia genetica, in 1953, iar in 1962 au caştigat pentru această descoperire Premiul Nobel.


Medicina bazata pe dovezi implica utilizarea datelor deja existente pentru a lua decizii in ceea ce priveste noile cazuri medicale. Termenul şi conceptul au fost introduse in anii '90.


Spre sfârşitul anilor 1800, Louis Pasteur a fost primul care sugerat ca bolile pot fi provocate de microorganisme.


Istoria imunologiei a inceput in 1798, cand Edward Jenner a descoperit ca oamenii pot căpăta imunitate impotriva vărsatului de vânt. Au urmat numeroase alte descoperiri care au ajutat şi la inţelegerea alergiilor şi anticorpilor.


Razele X au fost descoperite tot accidental, in 1895. De atunci, domeniul s-a extins, ajungându-se la tomografia computerizată, emisia positronică, rezonanţa magnetică, ultrasunetele.


De când a ajuns în farmaciile din Statele Unite, pilula contraceptiva a fost privită ca o minune. De atunci, patima desfrânării războieşte cu furie sporită lumea de azi. Consecinţele duhovniceşti ale acestei "minuni" se pot vedea lesne: îmbolnăvirea inimii fătului  şi stimularea sexualităţii precoce încă din perioada intrauterină.


Primul raport despre legatura dintre fumat si cancerul la plamani a fost publicat chiar in British Medical Journal in 1950. De atunci, se estimează că tutunul omoară 440.000 de americani în fiecare an. Dar oare pe întreaga planetă câţi? De ce nu se înţelege şi subtilitatea acestui păcat? Nicotina (pe lângă cele câteva mii de substanţe toxice) ajunsă în creier îl îmboldeşte să secrete un hormon care aduce o plăcere trupească. De aceea, în fapt, fumătorul nu este dependent de nicotină, ci de acea plăcere subtilă a cărnii. De aceea, tradiţia ortodoxă ne arată că fumătorii vor da socoteală la vama fumatului, a 22-a, din cele 24, şi că nu vor avea parte de mântuire. Unii preoţi, spre a veni în ajutorul oamenilor care fumează, îi opresc de la Sfânta Împărtăşanie până la lepădarea acestui urât obicei.


Importanţa apei curate pentru băut a fost susţinută incă din anii 1800, cand s-a făcut legătura intre diverse boli şi apa impură.


Primul vaccin a fost cel descoperit de Edward Jenner contra variolei in 1796.

Niciun comentariu: