miercuri, 18 iunie 2008

PRELEVARE DE ORGANE SAU CRIMA LEGALIZATA IN LUMEA DE AZI?



Regulile referitoare la prelevarea de organe urmeaza sa fie modificate in Franta, fiind suficient ca o persoana sa se afle in moarte clinica pentru ca medicii sa-i poata preleva organele, o procedura care starneste, insa, controverse, scrie revista germana "Der Spiegel".


Mai mult, daca granita dintre viata si moarte este diferita de la tara la tara, in Franta, ea difera de la clinica la clinica. Asa se face ca, in noua spitale din Franta, moartea se instaleaza mai repede decat in alte parti ale tarii, lucru demonstrat de un barbat din Paris, care a fost declarat mort dupa un stop cardiac, organele acestuia urmand sa-i fie prelevate. Barbatul, in varsta de 45 de ani, a avut mare noroc ca medicii au sosit cu intarziere in sala de operatii, dat fiind ca, inainte sa i se preleveze organe, inima lui a reinceput sa bata.

In Franta, in momentul de fata, exista 13.000 de persoane care asteapta un transplant de organ, de multe ori in zadar. In 2007, Agentia Franceza pentru Biomedicina a pornit un experiment prin care organele pot fi prelevate, nu doar dupa moartea cerebrala a pacientului, ci imediat dupa instalarea stopului cardiac (mortii clinice). Aceste reguli sunt valabile si in alte tari precum Marea Britanie, Belgia, Olanda, Spania, Austria, Elvetia sau SUA. Cazul pacientului de 45 de ani care a revenit la viata pe masa de operatie nu este singular. La inceputul acestui an, un alt barbat a fost transportat la spitalul Salpetriere, care se numara printre cele noua clinici din Franta unde proiectul pilot al agentiei franceze se afla in curs, dupa ce a lesinat in strada. Medicii au decis ca nu-l pot ajuta pe pacient, fiind considerat, dupa 90 de minute, drept donator de organe. In momentul cand chirurgii tocmai se pregateau sa-i preleveze organele, pacientul a inceput sa respire din nou, iar acum este un om sanatos.

Moartea cerebrala are loc inaintea celei clinice, la 1% dintre pacienti
In Germania, unui pacient nu i se pot preleva organele in scopul transplantului decat in momentul cand acesta se afla in moarte cerebrala. Regula este inscrisa in legea referitoare la transplantul de organe, care s-a orientat dupa indicatiile Camerei Federale a Medicilor din Germania. Conform legii, este nevoie mai intai ca decesul sa fie constatat de doi medici care nu fac parte din echipa care se ocupa de transplant. Totodata, EEG-ul (electroencefalograma) pacientului trebuie sa indice lipsa oricarei activitati cerebrale. Potrivit lui Hans-Joerg Freese, de la Camera Federala a Medicilor, un stop cardiovascular de zece minute nu este echivalent cu moartea cerebrala, regula stabilita de camera medicilor acum zece ani si care este valabila si azi. Freese s-a aratat sceptic in ce priveste dezbaterea solicitata de un chirurg german pe tema prelevarii de organe dupa un stop cardiovascular ireversibil, aratand ca opinia colegului de breasla este una singulara si nu va duce la modificarea legii germane in materie. In urma criteriilor de selectie, numarul potentialilor donatori de organe este foarte limitat, dat fiind ca moartea cerebrala are loc inaintea celei clinice la doar un procent dintre pacienti, asa cum arata Birgit Blome, de la Fundatia Germana pentru Transplantul de Organe (DSO-Deutsche Stiftung Organtransplantation). In cazul multora dintre pacienti, medicii trebuie mai intai sa intrebe rudele daca sunt de acord cu prelevarea de organe, doar o mica parte fiind in posesia unei legitimatii de donare de organe (n.r. - document prin care pacientul isi da acordul pentru prelevarea de organe).

Germania: 82% dintre cetateni ar fi de acord sa li se transplanteze organe prelevate de la alte persoane
Un sondaj Forsa, realizat de Centrul Federal pentru Informare in Probleme de Sanatate, a aratat ca 82% dintre cetatenii germani ar fi de acord sa li se transplanteze organe prelevate de la alte persoane, iar 62% ar fi de acord sa doneze organe in cazul decesului, insa doar 12% dintre germani poseda o legitimatie de donare de organe. In cazul mortii cerebrale, rudele sunt cele care trebuie sa dea raspunsul la dificila intrebare ce ar fi vrut pacientul insusi sa faca in aceasta situatie. In Germania exista mai mult de 12.000 de persoane care asteapta un transplant de ficat, rinichi sau inima, in fiecare zi trei astfel de pacienti decedand din lipsa de donatori. Ministrul sanatatii din Germania, Ulla Schmidt, doreste ca pe viitor declaratiile de disponibilitate pentru donarea de organe sa fie salvate in format electronic, pe cardul de sanatate. Proiectul urmeaza sa fie aprobat de populatie. Un sondaj realizat in 2006 de un grup de experti in psihologie medicala din Leipzig, a aratat ca 60% dintre cei intervievati vor ca acordul lor fata de donarea de organe sa fie inscris pe cardul de identitate.
Revenind la Franta, Agentia pentru Biomedicina a prezentat intr-un interviu acordat ziarului francez "Le Monde" avantajele in cazul donatorilor prin stop cardiac (Non-Heart-Beating-Donors), subliniind ca, in Olanda, 30% din transplanturile de organe sunt realizate prin astfel de prelevari, in timp ce Marea Britanie sau SUA actioneaza dupa acelasi principiu. Acest tip de donatori a contribuit puternic la imbogatirea rezervei de organe din SUA, fiecare al cincelea organ donat provenind, in anii trecuti, de la o persoana aflata in moarte clinica. Insa chiar si aici au existat unele indoieli. Robert Steinbrook scria intr-un articol din "New England Journal of Medicine" ca intervalul dintre stopul cardiac si declararea decesului este in mod normal de cinci minute, insa poate fi si de doua minute. La aceasta se adauga si faptul ca medicii administreaza donatorului potential heparina pentru mentinerea irigarii sanguine a organelor, ceea ce poate duce la sangerari. In acest mod, un bolnav aflat la terapie intensiva se poate transforma in cateva minute in donator de organe, caruia interventiile medicale ii pot dauna, arata autorul articolului.
ARTICOL DE O. ROTARU

PUTETI SI CITI SI
OPINIA SFANTULUI SINOD
07/Sfantul+Sinod+argumenteaza+de+ce+nu+este+de+acord+cu+modificarea+legii+privind+transplantul

Niciun comentariu: