sâmbătă, 14 iunie 2008

Calculatorul modifica ireversibil creierul uman...in rau


Computerele, atat de folosite si de necesare in zilele noastre, fac mai mult rau decat bine. Asta este concluzia unei serii de teste efectuate de Susan Greenfield, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta britanici. Potrivit "The Australian", Greenfield, profesor la Universitatea din Oxford, sustine ca aceste calculatoarele modifica, in mod ireversibil, creierul uman si, implicit, comportamentul persoanelor care lucreaza, in mod frecvent si prelungit, cu aceasta tehnologie.
"Nu vreau sa creez panica, insa e clar ca ceva extrem de profund se întâmplă cu creierul uman. Ceea ce ma ingrijoreaza, cu adevarat, este faptul ca ne grabim sa pasim intr-o noua era a tehnologicului, fara ca macar sa realizam cat de mult ne-ar afecta cerebelul", afirma specialistul. Aceasta spune ca modificarile in cauza duc, in timp, la schimbari in interiorul creierului. Este vorba de un consum excesiv de dopamina, substanta chimica secretata natural si a carei lipsa duce la suprimarea unor functii esentiale ale creierului, cum ar fi conexiunile rapide intre o serie de idei. Pericolul este valabil, sustine Susan Greenfield, si in cazul amatorilor de programe de televizor, in exces. Dopamina este un neurotransmitator implicat in realizarea miscarilor voluntare si este responsabil pentru anumite stari emotionale. Medicii sustin ca lipsa sau excesul de dopamina determina anumite afectiuni grave ale creierului, printre care schizofrenia, care este asociata cu excesul de dopamina sau Parkinson.
In opinia specialistului britanic, aceste modificari ale creierului uman ar putea fi cele mai semnificative, de la Neanderthali incoace.

articol preluat de la adresa 
http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-06-14&id=7785

Niciun comentariu: