marți, 23 septembrie 2008

Asaltul recent al ştiinţei asupra morţii



"Recent, oamenii de ştiinţă au demarat un proiect care vrea să elucideze o dată pentru totdeauna dacă experienţele despre care povestesc pacienţii care s-au trezit din comă au o bază reală.

Mulţi dintre cei care au trecut pe lângă moarte amintesc de lumini puternice, de tuneluri sau spun că pluteau deasupra patului de spital şi îşi vedeau propriul corp de sus. În rezervele de spital, cercetătorii vor plasa poze pe rafturi înalte. Fotografiile nu vor fi vizibile decât de sus. 1.500 de pacienţi care au suferit un atac de cord vor participa la studiu. Dacă ei vor putea descrie pozele după ce îşi revin din moartea clinică, doctorii vor obţine o primă dovadă că astfel de experienţe sunt reale.

În general însă, oamenii de ştiinţă sunt sceptici în privinţa vieţii de după moarte, iar modul lor de a explica lumea nu ia în calcul posibilitatea unei noi existenţe, care să înceapă după terminarea primeia.

Sufletul are 21 de grame.
Fizicianul Duncan MacDougall este însă o excepţie. În 1901, el a coordonat un studiu care urmărea să măsoare greutatea pe care ar fi pierdut-o corpul uman în momentul în care sufletul se despărţea de trup. MacDougall a cântărit pacienţi pe moarte, încercând să dovedească materialitatea sufletului. Rezultatele sale variau în jurul a 21 de grame. Totuşi, cercetările lui MacDougall nu au fost creditate cu vreun merit de către comunitatea ştiinţifică. Aşa s-a întâmplat şi cu alte cercetări ulterioare care încercau să explice sau să demonstreze existenţa sufletului în mod ştiinţific. În ciuda scepticismului oamenilor de ştiinţă, viaţa de după moarte a devenit rapid o preocupare pentru om.

Încă din paleoliticul mijlociu (aproximativ 120.000-35.000), Omul de Neanderthall părea să creadă în continuarea vieţii după moarte. În Germania s-au descoperit morminte în care se depusese ocru roşu (argilă). S-a sugerat astfel că încă de atunci exista conştiinţa vieţii de după moarte. Deşi puteau alege ocru în alte culori, cercetătorii cred că a fost aleas roşul deoarece el simbolizează renaşterea. Se pune astfel întrebarea: omul a avut atât de devreme intuiţia vieţii de după moarte deoarece ea există cu adevărat sau umanitatea a început să se amăgească încă de la începuturile ei ? Cele mai multe religii includ în doctrinele lor existenţa vieţii după moarte. De obicei, aceasta depinde de acţiunile omului pe pământ, iar sufletul se duce într-un mediu spiritual şi imaterial".

Articol întreg la adresa


RECOMANDAM SI ACEST ARTICOL RECENT ÎN ORIGINAL LA
SI IN TRADUCERE LA
http://ultimaora.phg.ro/exista_viata_dincolo_de_moarte___ii_-s147331.html?action=pdf


Niciun comentariu: