duminică, 30 noiembrie 2008

"Adevărul despre SIDA. Transmite-l mai departe!"


Numărul infectaţilor cu HIV ar putea scădea cu 95%, printr-un program de testare universală.

La nivel mondial există 33,2 milioane de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, din care peste 420.000 de copii au fost infectaţi doar in cursul anului 2007


Testarea anuală de HIV/SIDA a tuturor persoanelor de peste 15 ani, urmată de tratament imediat pentru cei diagnosticaţi, ar putea reduce numărul persoanelor seropozitive cu 95%, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), prezentat de NewsIn. Astfel, testarea universală pentru depistarea HIV ar putea deveni un control medical de rutină, precum măsurarea colesterolului. Diagnosticarea intr-un stadiu incipient al bolii şi tratamentul imediat cu medicamente antiretrovirale va duce, potrivit cercetătorilor, la scăderea ratei de incidenţă HIV/SIDA de la 20 la mie, la doar unul la mie, in doar zece ani.
11.000 de cazuri in Romania
In acest moment, testarea şi tratamentul pentru HIV sunt considerate ca fiind neregulate. Trei milioane de bolnavi primesc tratament, in timp ce numărul tuturor celor ar avea nevoie de ingrijire este estimat la 6,7 milioane. La nivel mondial există 33,2 milioane de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, din care peste 420 000 de copii au fost infectaţi doar in cursul anului 2007. In Romania, sunt inregistrate peste 11.000 de cazuri, din care peste 8.000 sunt tineri, potrivit Compartimentului pentru Monitorizare şi Evaluare a infecţiei HIV/SIDA in Romania din Institutul "Matei Balş".
Marţi, 2 decembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă anti SIDA, in Piaţa Universităţii din Capitală, va fi montat un panou uriaş, pe care va fi scris, cu sute de prezervative, cuvantul SIDA. Fiecare persoană care va trece pe langă panou va fi invitată de voluntarii Crucii Roşii să dezlipească un prezervativ. Acţiunea face parte din campania "Adevărul despre SIDA. Transmite-l mai departe!", o campanie mondială impotriva discriminării şi stigmatizării persoanelor afectate de HIV/SIDA, iniţiată de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.



Niciun comentariu: