joi, 29 mai 2008

Despre individul perfecţionat genetic


"Îmbunătăţirea biologică a populaţiilor prin măsuri eugenice riscă să-şi facă reapariţia, pe fondul dezvoltării fără precedent a biotehnologiei", spune dr. Marius Turda, istoric la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie.
"Biotehnologia actuală susţine că poate preveni apariţia trăsăturilor imperfecte şi a bolilor genetice. Însă, abuzurile repetate pe care ştiinţa le-a făcut, începând cu Epoca Luminilor, în numele îmbunătăţirii rasei umane ar trebui să ne facă sceptici în privinţa acceptării ingineriei genetice [...]".
Marius Turda este istoric al biomedicinei la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie. Este, de asemenea, membru al Centrului de Sănătate, Medicină şi Societate: Trecut şi Prezent, precum şi fondator al Grupului Aplicat pentru Istoria Ştiinţelor Rasiale şi Biomedicinei din Europa Centrală şi de Sud-Est, în cadrul Universităţii Oxford Brookes.

Aria sa de cercetare se împarte în trei categorii: eugenie, biomedicină şi ideologii politice, proiecte moderniste de regenerare rasială şi istoriografie şi teorii ale istoriei. A studiat la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi la Universitatea Centrală Europeană din Ungaria, iar ulterior a urmat un doctorat, pe care şi l-a împărţit între această instituţie şi Universitatea Oxford. 

Articolul complet la http://www.cotidianul.ro/individul_perfect_va_putea_fi_construit_genetic-45803.html

Niciun comentariu: