joi, 31 iulie 2008

MAMELE SUROGAT IN POLONIA SI INTREBAREA: CINE VA AVEA COPILUL?



Vise mai aproape de realitate pentru familiile ce nu pot avea copii, dar si aprigi controverse in randul autoritatilor si a Bisericii Catolice. Opinia publica din Polonia, tara unde a fost inaugurat, recent, primul centru destinat mamelor surogat, este impartita in doua tabere. Pe de o parte sunt cei direct interesati, tineri care isi doresc un urmas, insa nu il pot avea pe cale naturala, si care s-au inscris deja pe lista de asteptare a centrului, iar de cealalata, reprezentantii Bisericii Catolice, care se impotrivesc cu inversunare proiectului, sustinand ca doar Dumnezeu poate decide daca o femeie va avea copii sau nu. Conducerea respectivului centru sustine ca nu mai putin de 37 de femei s-au oferit sa devina mame purtatoare pentru femeile care nu pot ramane insarcinate. Cat priveste costurile pentru un bebelus adus pe lume de o mama-surogat, sumele se situeaza intre 15.000 si 22.500 de euro, noteaza "Pravda".

Reprezentantii centrului polonez au tinut sa precizeze, din capul locului, ca nu oricine poate deveni mama-surogat, dupa cum nu oricine poate lua acasa unul dintre bebelusii nascuti pe durata unui asemenea proiect. Mamele-purtatoare vor fi obligate sa se supuna unui intreg set de analize medicale, inclusiv unor teste genetice. De asemenea, femeile vor semna un angajament in care sa se stipuleze ca nu vor consuma alcool si ca nu vor fuma pe durata celor noua luni. Cel mai important, acestea vor renunta la orice pretentie la respectivul copil, odata ce acesta se va naste. La randul lor, viitorii parinti se angajeaza sa adopte bebelusul in orice conditii, chiar daca acesta se va naste sanatos sau nu, si sa ii asigure un trai decent.
In Polonia, subiectul mamelor surogat a fost unul extrem de dezbatut in ultima perioada. O serie de sondaje de opinie au aratat ca polonezii iau in considerare aceasta posibilitate din ce in ce mai serios. Fondatorii centrului au motivat ca un astfel de proiect poate constitui una dintre solutiile problemei demografice cu care se confrunta Polonia. Potrivit statisticilor oficiale, natalitatea in randul polonezilor a scazut continuu in ultimii ani, in conditiile in care peste un milion si jumatate de cupluri poloneze nu pot avea copii.

La aceasta data, legea privind fertilizarea artificiala se afla in dezbaterea Parlamentului polonez. Biserica Catolica din aceasta tara se opune cu inversunare ideii, sustinand ca doar Dumnezeu poate decide cand si daca o femeie poate ramane insarcinata si asta numai dupa ce acesta din urma se roaga indeajuns de mult pentru acest lucru. Unul dintre pionierii masurii, in Polonia, a fost, inca din anii '80, avocatul Noel Keane.

In prezent, pe plan mondial, exista o serie de state care nu accepta inca aceste practici. In Romania, conform unor studii efectuate la finalul anului trecut, fertilitatea este cu 50% mai scazuta decat in anii '90. Astfel, nu mai putin de 18% din cuplurile aflate la varsta fertilitatii, respectiv 20 si 30 de ani, nu pot avea copii. In disperare de cauza, tot mai multe familii incearca, in general prin intermediul Internetului, sa angajeze o mama purtatoare, desi procedeul este ilegal in Romania.

articol de

C. STEFAN



Puteti citi si:



Niciun comentariu: