marți, 23 septembrie 2008

Asaltul recent al ştiinţei asupra morţii



"Recent, oamenii de ştiinţă au demarat un proiect care vrea să elucideze o dată pentru totdeauna dacă experienţele despre care povestesc pacienţii care s-au trezit din comă au o bază reală.

Mulţi dintre cei care au trecut pe lângă moarte amintesc de lumini puternice, de tuneluri sau spun că pluteau deasupra patului de spital şi îşi vedeau propriul corp de sus. În rezervele de spital, cercetătorii vor plasa poze pe rafturi înalte. Fotografiile nu vor fi vizibile decât de sus. 1.500 de pacienţi care au suferit un atac de cord vor participa la studiu. Dacă ei vor putea descrie pozele după ce îşi revin din moartea clinică, doctorii vor obţine o primă dovadă că astfel de experienţe sunt reale.

În general însă, oamenii de ştiinţă sunt sceptici în privinţa vieţii de după moarte, iar modul lor de a explica lumea nu ia în calcul posibilitatea unei noi existenţe, care să înceapă după terminarea primeia.

Sufletul are 21 de grame.
Fizicianul Duncan MacDougall este însă o excepţie. În 1901, el a coordonat un studiu care urmărea să măsoare greutatea pe care ar fi pierdut-o corpul uman în momentul în care sufletul se despărţea de trup. MacDougall a cântărit pacienţi pe moarte, încercând să dovedească materialitatea sufletului. Rezultatele sale variau în jurul a 21 de grame. Totuşi, cercetările lui MacDougall nu au fost creditate cu vreun merit de către comunitatea ştiinţifică. Aşa s-a întâmplat şi cu alte cercetări ulterioare care încercau să explice sau să demonstreze existenţa sufletului în mod ştiinţific. În ciuda scepticismului oamenilor de ştiinţă, viaţa de după moarte a devenit rapid o preocupare pentru om.

Încă din paleoliticul mijlociu (aproximativ 120.000-35.000), Omul de Neanderthall părea să creadă în continuarea vieţii după moarte. În Germania s-au descoperit morminte în care se depusese ocru roşu (argilă). S-a sugerat astfel că încă de atunci exista conştiinţa vieţii de după moarte. Deşi puteau alege ocru în alte culori, cercetătorii cred că a fost aleas roşul deoarece el simbolizează renaşterea. Se pune astfel întrebarea: omul a avut atât de devreme intuiţia vieţii de după moarte deoarece ea există cu adevărat sau umanitatea a început să se amăgească încă de la începuturile ei ? Cele mai multe religii includ în doctrinele lor existenţa vieţii după moarte. De obicei, aceasta depinde de acţiunile omului pe pământ, iar sufletul se duce într-un mediu spiritual şi imaterial".

Articol întreg la adresa


RECOMANDAM SI ACEST ARTICOL RECENT ÎN ORIGINAL LA
SI IN TRADUCERE LA
http://ultimaora.phg.ro/exista_viata_dincolo_de_moarte___ii_-s147331.html?action=pdf


joi, 18 septembrie 2008

Lege si faradelege in Romania recentă


O afacere de zeci de mii de euro s-a dezvoltat in ultimul timp in Romania, femeile care accepta sa fie "mame purtatoare" primind de la parintii care nu pot avea copii mii de euro pentru a le "livra" un prunc sanatos.


"Caut mama purtatoare, tanara, sanatoasa, intre 25 si 32 de ani. Pret: 17.000 de euro", suna anunturile din ziare.


Dupa ce doritoarea intra in contact cu familia, urmeaza procedura de fertilizare in vitro. Dupa nastere, copilul este dat spre adoptie parintilor, care platesc in schimb mii de euro. Insa exista si riscuri, deoarece in Romania nu exista inca o lege care sa reglementeze aceasta situatie, totul rezolvandu-se printr-un simplu act notarial, prin care mama purtatoare se obliga sa predea bebelusul imediat dupa nastere, informeaza Realitatea Tv.

Astfel, lucrurile se pot complica mai ales daca mama surogat se ataseaza de copil si nu mai doreste sa-l dea. Aceasta poate ataca in instanta contractul incheiat cu familia. Procesul il poate castiga relativ usor, pentru ca in fata legii ea este mama copilului fiind cea care i-a dat viata.


Articol preluat de la adresa:


miercuri, 17 septembrie 2008

Terapia viitorului: „chirurgia genetică", dezumanizare sau intelegere de sine?





Genetica face din nou paşi mari pentru a atinge “visul” oricărui bolnav: vindecarea printr-o simplă injecţie a unor boli genetice sau a unor maladii grave, incurabile la această oră.




După apariţia tratamentului genetic (ce se bazează în principal pe “eliminarea” unor gene), a apărut un nou domeniu de cercetare genetică, încă şi mai avansat: chirurgia genetică. Această ramură a geneticii, începută în urmă cu mai puţin de zece ani, se bazează aşadar pe înlocuirea “bucăţii” de gene bolnave, şi nu a întregii gene cu una sănătoasă, aşa cum se întâmplă în terapia genetică “tradiţională”.
Ceea ce înseamnă, simplificând la maximum, că cercetătorii trimit în interiorul genomului nostru substanţe microscopice, care se comportă precum nişte chirurgi ai moleculelor şi depistează fără greşeală mutaţiile genetice. Uneltele vor ajuta nu numai la refacerea completă a copiilor născuţi cu boli genetice, dar şi la un viitor tratament împotriva SIDA, a cancerului sau a hepatitei B, scrie revista Science et Vie.
Tratamentul a dat deja rezultate extrem de bune în cazul unei maladii genetice ce afectează un copil din 3.500 născuţi: mucoviscidoză sau fibroză chistică, ce măreşte consistenţa secreţiilor mucoase ale organismului şi afectează atât sistemul respirator, cât şi cel digestiv.


Secretele naturii, “furate” şi aplicate în laborator
Obiectivul pe care şi-l propun oamenii de ştiinţă francezi de la centrul de cercetări Cellectis este să repare gena responsabilă de această maladie, punându-i în etapa iniţială un fel de proteză chimică: molecula PTC124, care constrânge gena responsabilă de această maladie – CFTR – să producă proteinele corect. Porţiunea bolnavă de genă este înlocuită cu aceeaşi secvenţă de ADN, căreia îi lipseşte însă mutaţia genetică. Totul a devenit posibil după evoluţia geneticii şi “furând” din natură două procedee deja existente: meganucleazele (enzime capabile să “taie” o porţiune de cromozom cu o precizie chirurgicală) şi recombinările genetice (care permit substituirea bucăţii bolnave cu una sănătoasă). Aşa că, odată cunoscută secvenţa genetică, ambele pot fi recreate. Întregul procedeu de laborator a fost denumit MRS – sistem de recombinare prin meganucleaze. El are aplicaţii nu doar în chirurgia genetică umană, ci şi în agricultură.
Dincolo de repararea bucăţii de cromozon bolnave în cazul maladiilor congenitale, MRS va putea fi utilizat pentru a îndrepta mutaţiile celulelor canceroase, dar şi în cazul transplantului, pentru a preveni respingerea unei grefe de către organism (scopul este de a pregăti organul donat, de a-l determina, înainte de operaţie, să îşi piardă “personalitatea”, ceea ce îl face incompatibil cu cel care îl primeşte).
Noul tip de terapie evită astfel şi complicaţiile ce apar în cazul terapiei genetice clasice, mai exact, apariţia unor cazuri de leucemie. Efectul colateral se creează de multe ori în cazul terapiei sus-numite deoarece gena terapeutică este inserată de multe ori în proximitatea genelor declanşatoare de cancer (proto-oncogene). În cazul chirurgiei genetice, riscul este îndepărtat. Peste câteva luni, se va efectua un test internaţional, promit cercetătorii, având ca obiect de studiu câteva zeci de copii trataţi, timp de un an, cu această metodă, împotriva fibrozei chistice. (E.F.)




Articol preluat de la adresa:


http://www.gandul.info/stiinta-si-tehnologia/terapia-viitorului-chirurgia-genetica.html?4588;3188827

luni, 1 septembrie 2008

DESPRE ABSTINENŢA SOŢILOR ÎN PERIOADA DE SARCINĂ


Este bine de ştiut că abstinenţa soţilor în perioada de sarcină este un gest firesc, izvorât din înţelepciune, respect şi dragoste pentru soţie şi pentru copilul care urmează să se nască. Pe lângă acestea, trebuie reţinut că această decizie într-o familie de soţi responsabili nu are efecte negative. Dimpotrivă, raporturile conjugale pot afecta serios sanatea copilului, cea trupească şi cea sufletească.


Copiii concepuţi în posturi, în zile de sărbătoare, la beţie, prin desfrânare adeseori se nasc greu şi prezintă varii malformaţii ori alte probleme psihice. Dar aspectul cel mai tainic al bombardării fătului cu hormoni masculini în timpul sarcinii este acesta: copilul se naşte cu o predispoziţie evidentă spre desfrâu. Viaţa lui va adeveri o precocitate sexuală greu de temperat.


Acum sa lecturam acest articol şi să observăm două categorii de opinii: a ziaristului şi a anumitor medici


Poti face sex in timpul sarcinii?




"Un subiect despre care multa vreme s-a vorbit in soapta: sexul in timpul sarcinii a fost proscris de mai multe religii sau culturi. O lunga perioada de timp s-a crezut ca e un pericol pentru viitoarea mamica si pentru copilul pe care il poarta, poate declansa indata nasterea prematura. Trebuie retinut ca sexul si sexualitatea sunt doua notiuni variabile, care tin de propria persoana. Chiar daca nu dai curs actului sexual, iti poti exprima oricand sexualitatea si in timpul sarcinii.

Medicii spun ca viata sexuala poate fi mult mai satisfacatoare in timpul sarcinii, dar in acelasi timp exista si motive pentru abstinenta: frica de a nu-i face rau copilului, greata sau oboseala.

Totusi, daca iti doresti sa faci sex in timpul sarcinii cel mai bine este sa te documentezi si sa vorbesti cu partenerul tau, pentru a stabili ce puteti face si ce nu puteti face. Schimbarile au loc des in timpul sarcinii, si cand vine vorba de corpul tau si cand vine vorba de sarcina. In timp ce femeile nu se simt comfortabil, barbatii considera femeile insarcinate foarte sexy.

Schimbarile hormonale au si ele un rol important in timpul sarcinii, ca si dezvoltarea ei. In timp ce la inceputul graviditatii unele femei se simt foarte obosite, din trimestrul doi lucrurile se schimba in bine, ca si dorinta de a face sex.Pozitiile recomandate pentru a face sex in timpul sarcinii sunt cele care presupun ca femeia sa fie asezata deasupra sau intinsa".

Un scurt comentariu punctual

1. Despre acest subiect nu trebuie vorbit în şoaptă, ci tare şi clar: abstinenţa e benefică!

2. Contactul sexual în perioada de sarcină nu ajută cu nimic fătul; dimpotrivă. În schimb, practicarea lui arată egoismul, iresponsabilitatea şi poftele părinţilor.

3. Contactul sexual e un act, sexualitatea este o potenţă, o posibilitate. Nu există manifestare a sexualităţii, ci diferite acte de natură sexuală. E clar ca autorul articolului lasa aici cititorului posibilitatea de a-şi satisface o dorinţă pe căile perversiunilor.

4. Medicii trebuie sa se decidă în afirmaţii, ţinând cont de toate aspectele: somatice şi sufleteşti. Bine ar fi să aibă duhovnici.

5. Ce naşte din pisică, şoareci mânâncă spune proverbul. Tot aşa şi aici: din părinţi iubitori, credincioşi, ascultători de Dumnezeu nu pot ieşi decât copii deosebiţi, ascultători, inteligenţi şi sănătoşi.



Bolile rare ale copiilor si pacatele dese ale parintilor...


Va propun să urmăriţi un interviu cu persoane care se ocupă de copii care prezintă sindromul Williams in România. Purtătoarea de cuvânt, Camela Lazăr Livieratou, intrebata fiind "care sunt cauzele apariţiei acestui sindrom", răspunde:

"Nu există o cauză anume; este o întâmplare nefericită în cursul formării embrionului".

(00:57-01:04)

De asemenea, la întrebarea cu privire la tratamentul pentru acest sindrom, aceeaşi Camelia Lazăr Livieratou, răspunde că nu există un tratament pentru acest sindrom.
Nădejdea rămâne la Dumnezeu!!!

Urmariti intreg filmul aici




Mai multe comentarii despre acest sindrom







Probleme grave de crestere


La numai 11 luni cantareste 28 de kilograme si are ritmul cardiac specific unui copil de opt ani


Un copil din Columbia a luat in greutate intr-un timp record, de numai noua luni, 28 de kilograme, adica greutatea normala a unui copil de opt ani. Mama copilului, Milena Orosco de Agudelo a declarat ca fiul ei a inceput sa creasca, neobisnuit de mult, de la doua luni. Aceasta a spus ca din cazua marimii copilului nu-l poate imbraca in hainele fratilor mai mari si este nevoie sa poarte numai haine confectionate, foarte mari.
Copilul a trecut prin mai multe examene medicale care au sugerat ca acesta poate avea probleme la sistemul endocrin. Doctorii din Columbia incearca sa afle mai concret cum se poate ca un copil de unsprezece luni sa cantareasca greutatea normala a unuia de opt ani.
"A fost supus unor teste care au aratat ca are o malformatie a glandei tiroide. Dupa asta i s-a facut o cardiograma care a aratat ca ritmul inimii este al unui copil de opt ani, insa nu mi s-a spus cum de este posibi asa ceva" a mai spus Milena de Agudelo, citata de Telegraph.co.uk.
Doctorul de la Spitalul de Pediatrie din Barranquilla, Columbia, Davi Dias a spus ca este nevoie de mai multe teste facute copilului pentru a se descoperi de ce acesta a devenit atat de gras in mai putin de 11 luni de viata.
"Ii vom mai face niste teste care sa ne arate daca este obez sau daca a dezvoltat o problema a tiroidei numita hipertiroidism", a declarat medicul.
Hipertiroidismul se datoreaza deseori incapacitatii trupului de a se apara, adica lipsei imunitatii. In cazul baiatului, anumite celule nu au intampinat nici un obstacol, atacand si distrugand astfel glanda tiroida. Pe langa dereglarea greutatii, oboseala este o simptoma importanta in asemenea cazuri.
Greutatea normala a unui copil de unsprezece luni este de aproximativ sase kilograme.
Articol preluat de la adresa